Ik probeer altijd 2 pakken bloem op voorraad te hebben. Als bij ons deegproducten op raken / zijn, kan ik dan altijd nog iets in elkaar draaien. Het voordeel is ook dat ik vervolgens geen kant en klaar product uit een plastic verpakking hoef te halen.
Hieronder een paar van de standaard dingen die we maken.
Griekse pita
Hiervoor gebruik ik het recept van Akis Petrezikis (leuk om naar te kijken, gays en gals):
Ik gebruik de verhoudingen 160 ml melk, 80 ml water, 1 theelepel suiker, olijfolie, zakje gist, 320 gr bloem (of 200 bloem / 120 meel), 1 theelepel tijm en 1 theelepel zout.

Mijn lief maakt dan bij voorkeur in de ochtend ook een verse batch tzatziki. Het antwoord op de hoeveelheid knoflook tenen is: Ja. Gelukkig hoeven we toch alleen maar elkaar te zoenen.
Niet dat we ze vaak overhouden, maar deze pita’s vriezen prima in: Als ik ze weer wil eten stop ik ze in het broodrooster voor bij een maaltijdsoep bijvoorbeeld.
Udon noodles
Ik heb schaamteloos veel instant noodles gegeten in mijn leven, maar toen mijn dochter vroeg of ik niet zelf udon noodles kon maken, ben ik op onderzoek uitgegaan.
Hier gaat wel iets meer werk aan vooraf. Het recept vraagt namelijk om sodium carbonaat. Nou is baking soda (arm & hammer) sodium bicarbonaat. Dus ik heb een batch van het spul op een bakpapier in de oven gedaan, en uitgebakken tot het sodium carbonaat was. Dat hou ik vervolgens in een potje om dit recept te kunnen maken.
250 gram bloem (liever geen meel), 100 gram water, 3 gram zout (theelepeltje) 2 gram sodium carbonaat (theelepeltje). Omdat het een lage hydratatie deeg is (2,5 keer meer deeg dan water), is het kneden eerst pittig en korrelig maar probeer door te kneden en geen water meer toe te voegen. Kneed het goed door, gluten zijn de bom (behalve als je coeliakie hebt, dan zeg maar niet). Laat het een half uur rusten voor je het verder verwerkt.
Als het niet voor het avondeten is, verdeel ik het deeg in porties van drie. In mijn pastamachine rol ik het tot de dunste stand, en daarna door de spaghetti snijder. In mijn kom sprinkel ik wat maïzena over de noodles en schud het goed door elkaar tot ze niet aan elkaar plakken. Per portie doe ik het rauwe deeg in een bakje in de koelkast om het voor lunch te koken en eten. Meestal eet ik de noodles (en hun kookwater) met wat (groente)bouillon poeder, sojasaus, sesamolie, een flinke scheut srirachasaus en als geheim ingredient een halve kop sojamelk om het romiger te maken. Daaroverheen wat gefrituurde uitjes, en je kunt weer een #fitgirl dag op je buik schrijven!
Het voordeel van verse noodles is dat het letterlijk maar 1 minuut in kokend water nodig heeft om gaar te worden. Hier wordt het voordeel van de lage hydratatie duidelijk: De noodles zuigen zich vol met water en saus plakt er enorm goed aan vast.

Investeer trouwens wel in een goede kwaliteit pastamachine….hehe oeps. Ik zat trots uit te rekenen dat mijn ramen 7 cent per portie kost maar heb nu wel een pastamachine van 170 euro op het oog. Volkomen logisch, en rationeel.

No knead bread
Deze heb ik aangepast op basis van deze video:
De uitdaging is dat die gekke Yanken alles met cups afmeten ipv grams.
Ik gebruik 400 gram bloem (of 300 + 100 gram meel), 1 zakje gist, theelepel zout en 300 gram lauw water. Volgens het recept van Christine kun je het dus door elkaar roeren en je kunt het de nacht van tevoren laten staan, zodat het de volgende ochtend voor gebruik goed gegist heeft. Het deeg is goed nat, dus bloem je ondergrond goed.
Verwarm je oven voor met de pan er in, en als het tijd is om te bakken strooi wat paneermeel op de bodem zodat het brood makkelijker loslaat na het bakken.
Ik bak het brood in een emaille pan op 220, 30 minuten met de deksel er op en nog eens 15 met de deksel er af.
Wat verder op tafel komt
Ik hou veel meer van hartiger toepassingen dan dingen als taart en cake, omdat dat voor mij meer als lekkernij overkomt dan een maaltijd. Maar ook als het aankomt op opmaken van vers fruit draaien we onze hand niet om voor een stel muffins of een appeltaartje of 2.
Dingen die we gaan uitproberen de komende tijd:
- perfectioneren van het worstebroodje recept
- Verse lasagnabladen
- Focaccia
Wat draaien jullie graag in elkaar met bloem?
Leuk om te lezen! Dat no knead bread is super simpel te maken en lekker. Zelf maak ik ook regelmatig eigen stokbrood. Blijft iedere keer bijzonder, je voegt 4 simpele ingredienten bij elkaar en er ontstaat zoiets als brood. Heerlijk.
Yes, en ik vind het ook altijd prettig om zo iets in elkaar te kunnen draaien als we iets missen of er spontaan iemand extra gevoerd moet worden bijvoorbeeld.