Soms sta ik in mijn pantry, of in gewoon Nederlands mijn voorraadkast om te kijken wat we allemaal bij elkaar verzameld hebben, en daar word ik blij van.
Misschien ben ik in gedachten half Extreme Preppertje aan het spelen en voor de andere helft Extreme couponner, maar met De Situatie de laatste maanden vond ik het erg prettig dat we altijd al een goede stockpile hadden, en nu nog verder geoptimaliseerd hebben.
Stockpile? Ben je niet helemaal lekker ofzo?

Een goede prepper zegt nooit wat en hoeveel hij precies op voorraad heeft, maar ik vind het belangrijk om nooit te zitten zonder datgene wat we veel verbruiken.
De meeste droge spullen gaan in potten omdat ik graag in 1 oogopslag wil zien wat ik heb, en een hekel heb aan plastic. Voor mij hoeft het geen Pinterest gestyleerde matching set te zijn, het is een eclectische match van IKEA potten, weckpotten van de kringloop (wel met een schone nieuwe weckring) en uitgewassen olijvenpotten. Bedankt persoon die authentieke Le Parfait potten doneerde zodat ik ze voor €1,50 kon adopteren!
Voor mij is een efficiënt systeem esthetisch.
Wat hoort er in een voorraadkast?
We hebben een aantal categorieën waarin we bepaalde voedingsmiddelen roteren. Onze voorkeur gaat uit naar de Aziatische keuken, en ik eet geen vlees, dus het is een overvloed aan bonen en noodles, en een schrijnend gebrek aan aardappels. Ook koken we zo min mogelijk met zakjes & pakjes dus hebben we meer losse kruiden en sausjes. Hoe dan ook moet iedereen zelf bepalen wat in hun huishouden belangrijk is en ook echt gegeten wordt, en dat op voorraad houden. Eten kopen omdat je dénkt dat je het nodig hebt, en het nooit aanraken is niet duurzaam of economisch.
Ook hebben we een redelijk vast omlijnd maaltijdplan. Elke dag van de week weten we ongeveer wat voor soort gerecht we eten
Grofweg: maandag ingevroren kliekjes, dinsdag vlees met sla, woensdag kippenpoot met rijst, donderdag hamburger met broodje, vrijdag shoarma met pita, zaterdag roerbaknoodles, zondag hele kip met patat) Elk van deze maaltijden heeft 1 of 2 varianten voor de variatie en als we wat anders wíllen eten doen we dat uiteraard.
Maar de filosofie is dat we altijd terug kunnen vallen op de vertrouwde routine wat keuzeverlamming of de thuisbezorgd trigger binnen de perken houdt. Daarnaast is het altijd makkelijk inkopen op dit maaltijdplan.
Inkoop voor de voorraadkast

We hanteren een 1 in gebruik, 1* op voorraad systeem. Zodra iets op is, zoals een pot mayo, gaat het voorraad item in gebruik, en wordt het item gelijk op de digitale boodschappenlijst gezet.
Als het een item is wat regelmatig in de aanbieding komt, kopen we gelijk genoeg om het tot de volgende aanbieding uit te zingen. Zo checken we dus elke week de aanbiedingkrantjes en de supermarkt apps om het meeste uit ons budget te halen.
Organisatie van de voorraadkast
Mijn voorraadkast is onderverdeeld in verschillende niveau’s. Logisch is om dingen die je veel pakt, op torso hoogte hebt, zware dingen onderin en lichte dingen bovenin.
De verdeling is als volgt:
- Bovenin: kleinere producten die af en toe nodig zijn (blik e.d.)
- Middenin: Alle pasta’s, granen en bonen die dagdagelijks nodig zijn
- Onderin: Keukenapparatuur : Tosti-ijzer, Airfryer, popcornmaker en multicooker
- Vloer: kratten, flessen, schoonmaakmiddelen, hondenbrokken
Blik & pot
- Mais
- Tomaatblokjes
- Tomaatpasta
- Kidneybonen
- Zwarte bonen
- Kikkererwten
- Kokosmelk
- Doperwtjes
Pasta & rijst
- Mihoen
- Glasnoodles
- Udon noodles
- Soba noodles
- Instant noodles
- Spaghetti
- Vermicelli
- Lasagnabladen
- Orzo
- Basmatirijst
- Zilvervliesrijst
- Risottorijst
- Couscous
Droog rest
- Bloem
- Meel
- Havermout
- Rode linzen
- Groene linzen
- Kikkererwten
- Bruine bonen
- Kidneybonen
- Limabonen
- Spliterwten
- Popcornmais
Losse andere artikelen
- Rijstvellen
- Tortillawraps
- Pitabroodjes
- Ciabatta afbakbrood
- Olijfolie
- Soepmix
- Bakmix
- Gist
- Vanillesuiker
- Bakpoeder
- Paneermeel
- Baking soda (Niet hetzelfde!)
- Bouillonblokjes
Vriezer voorraad
We hebben 2 vriezers, 1 in de keuken (Amerikaanse koelkast) en 1 in de schuur. De staande vriezer in de schuur bevat voornamelijk vlees voor de honden, en extra porties ingevroren maaltijden die niet meer binnen passen.
In de vriezer heb ik altijd vleesvervangers, kipfilet, gehakt, groenten, brood en een stuk of 20 1-persoonsmaaltijden voor luie dagen.
Als ik een bosje wortelen overheb, of bleekselderij of stukjes paprika, vries ik dat in voor stoofpotten en soepen.
Ik vind het een erg fijne gedachte dat ik altijd iets te eten heb, en dat we voor het merendeel van de maaltijden die we vaak eten, 90% op voorraad hebben en er alleen uit hoeven voor dingen als verse groenten en fruit.
Kruidenkastje

Het kruidenkastje is eigenlijk een verlengde van de voorraadkast: Alles wat continu gebruikt wordt, staat daar in. Het beste is het jaren ’70 lazy Susan draaiplateau dat alle kruiden met een simpele draai beschikbaar maakt. Waarom zijn dit soort producten niet meer te vinden?
De 3 voorraadkasten
In de prepper filosofie heeft een gezin 1 werkende voorraadkast die een gezin 3 weken moeten kunnen voeden, en daarbuiten een 3 maanden voorraad bijvoorbeeld opgeslagen in stellingkasten in een kelder of bijkeuken. De derde is een opslag tot een jaar. Dat is voor mij een droom voor ons nieuwe huis.
Er is ook nog de 4e: de oneindige voorraadkast: een moestuin. Daar heb ik ik dit jaar een proefondervindelijke start mee gemaakt dus we kunnen ons er bij lange na niet mee voeden, maar het gemak van even de tuin inlopen en lenteui, snacktomaatjes, courgette, basilicum en komkommer te kunnen pakken, is echt ideaal.
Hoe je eigen voorraadkast te starten
Ik zou dit rigoureus doen: Trek alle lades en kasten leeg, en orden gelijke soorten spullen bij elkaar. dingen die op of over de datum zitten (nb: pasta’s en blik items zou ik gewoon openen / bereiden om te zien of het nog goed is, want vaak is het nog helemaal prima), en die de eerste weken op het menu te zetten en waar mogelijk te combineren.
Google is je vriend als je “[product] recept” googelt voor inspiratie wat je in godesnaam aanmoet met… tahini, rode linzen of karwijzaad.
Als de voorraad zijn nulpunt nadert heb je al een inzicht in welke artikelen favoriet zijn, en welke je maar beter niet meer kunt halen. Zo kun je zelf een lijst bouwen van artikelen die je regelmatig eet, en waarvan je de deals in de gaten kunt gaan houden.
Geef een reactie